Wyciskarki wolnoobrotowe – co warto o nich wiedzieć? Odpowiadamy!

Soki owocowo-warzywne przygotowane w domowym zaciszu są dobrym sposobem na uzupełnienie swojej diety w niezbędne witaminy i witalność każdego dnia. Ponadto, picie takich soków przyczynia się do usuwania toksyn z organizmu. Wyciskarki obrotowe zrobią wszystko za Ciebie – wystarczy, że wrzucisz do niej ulubione owoce i warzywa. Na czym polega działanie wyciskarek wolnoobrotowych? Dlaczego są one lepsze niż tradycyjne sokowirówki? Na te i inne pytania odnośnie wyciskarek wolnoobrotowych odpowiadamy w niniejszym artykule.

Jak działają wyciskarki wolnoobrotowe?

Działanie wyciskarek wolnoobrotowych polega na miażdzenia surowców przez wałek ślimakowy – w tych urządzeniach nie ma ostrzy tnących produkty. Owoce i warzywa wrzucone do wyciskarki są powoli miażdżone, a następnie przeciskane przez sito. Następnie sok zaczyna spływać po drugiej stronie sita. Taki sok jest bogaty w składniki odżywcze i znacznie gęstszy od tego uzyskanego z sokowirówki. Można go przechowywać w lodówce do 24h, w przeciwieństwie do soku z sokowirówki, który zaleca się spożyć od razu po jego przyrządzeniu.

Jak wybrać wyciskarkę wolnoobrotową?

Decydując się na zakup wyciskarki wolnoobrotowej należy wziąć pod uwagę specyfikacje urządzeń. Warto porównać modele odnośnie mocy – im jest wyższa, to wyciskarka lepiej sobie poradzi z twardymi częściami owoców i warzyw. Istotne są również materiały, z jakich jest wykonane urządzenie – powinno być one bezpieczne dla zdrowia i być odporne na zarysowania. Ponadto, modele mogą różnić się ślimakami – powinny być one solidne, ponieważ mają wpływ na wydajność urządzenia i jakość wyciskanego soku. Urządzenia mogą się od siebie różnić również regulacją mocy i prędkości obrotów – warto mieć to na uwadze, ponieważ ułatwia to dostosowanie urządzenia do konkretnych produktów. Wiele modeli posiada także dodatkowe funkcje.

Jakie są zalety soku z wyciskarki wolnoobrotowej?

Sok z wyciskarki wolnoobrotowej smakuje lepiej niż ze sklepu przede wszystkim dlatego, że proces jego powstawania dzieje się na naszych oczach. Sok z wyciskarki jest źródłem wielu witamin i minerałów. Wszystkie właściwości zdrowotne owoców i warzyw zostają zachowane przede wszystkim dzięki sposobie wyciskania soku oraz niskiej temperaturze procesu wyciskania.  Dzięki działaniu wyciskarki, struktury komórkowe owoców czy warzyw są zachowane. Wyciskarki wolnoobrotowe umożliwiają otrzymanie soku o nasyconej barwie i naturalnej gęstości. Wolnoobrotowe wyciskanie zapobiega napowietrzaniu i nagrzewaniu się soku.

Kategorie